Cumpatarea – Maria Duenas

Am vazut in librarii Iubirile croitoresei de Maria Duenas, dar titlul telenovelistic si recenziile mai putin laudative ale cartii m-au deterninat sa nu o citesc. Cumpatarea are in schimb o descriere destul de interesanta, iar cum literatura hispanica in general imi place, m-am gandit ca poate fi o alegere buna pentru a intra in universul autoarei. Citeam ca Cumpatarea este cea mai vanduta carte in Spania anul trecut, ceea ce reprezinta in sine o buna recomandare.
Intr-un Mexic al secolului al XIX-lea, abia eliberat de statutul de colonie spaniola, imigrantul Mauro Larrea ajunge de la un simplu miner, la statutul de unul dintre cei mai bogati oameni, datorita minelor de argint pe care le detine. Un pariu hazardat – achizitionarea unor utilaje de la un american care nu le poate furniza insa datorita razboiului dintre sudisti si nordisti il conduc la pierderea a aproape intregii sale averi. Isi ipotecheaza palatul la un camatar si cu banii obtinuti porneste intr-o cursa de reinventare, redobandire a averii si mentinere a statutului sau social. Ajunge intai in Cuba, la Havana, unde reuseste sa castige la biliard o mosie viticola la Jerez, in Spania. Aici o intalneste si pe una dintre mostenitoarele familiei care a detinut podgoria, Soledad Montalvo, femeia de care Mauro se indragoseste si cu al carei destin incepe sa se impleteasca viata sa. Intre timp in Cuba intalnise o alta femeie frumoasa, la fel de lipsita de scrupule si care isi va face si ea aparitia in Spania pentru a revendica podgoria. Densitatii de personaje si nenumaratelor intrigi li se alatura conflictul dintre Soledad Montalvo si fiul din prima casatorie al sotului sau englez.
Cartea iti creaza senzatii amestecate. Pe de o parte nu poti sa nu admiri atentia cu care prezinta scriitoarea locurile si personajele sale, intr-un mod care va fi admirat de pasionatii de fictiune istorica, iar pe de alta cu cat vei citi mai mult, vei dobandi senzatia ca Maria Duenas da cartii un aspect telenovelistic, prin intorsaturile de situatie si coincidentele care devin mult prea putin credibile. Vorbim totusi de o carte usoara, foarte potrivita cu atmosfera de vacanta.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu