Din seria celor mai bune cărți citite fac un top al unui gen despre care am scris mai puțin pe blog – topul cărților de dragoste. Unii se gîndesc la cărți siropoase, în care cei doi iubiți trăiesc o exalatată povestioare romanțioasă, dar nu îmi place așa ceva. Topul cărților mele de dragoste conține iubire, pasiune, sex și nu întotdeauna se termină într-un mod hollywoodian.
- Dragoste în vremea holerei de Gabriel Garcia Marquez – o poveste de dragoste, de fapt o obsesie care începe din copilărie și durează toată viața. Florentino visează toată viața la Fermina, neînțelegând că pentru ea relația lor a fost doar o himeră. Băiatul ajunge un bărbat de succes în afaceri, condimentându-și viața cu sute de aventuri galante: frumoase și urâte, nebune, grase, soții depravate, toate reprezintă un moment de desfătare sexuală sau iluzia unei noi iubiri.
- Muzeul inocenței, o carte care trezește reacții opuse chiar în rândul fanilor lui Orhan Pamuk. Eu o recomand, fiind în topul preferințelor mele. Suferința este prețul plătit de cei care iau dragostea ca pe un simplu joc în care totul li se cuvine, iar partenerul e privit ca un simplu mijloc de distracție.
- Gabriela lui Jorge Amado, povestea de dragoste dintre un negustor arab, un tip așezat și plin de tabieturi și frumoasa mulatră Gabriela, un spirit liber care nu poate fi legat de altcineva printr-o simplă hârtie, pe fundalul multicolor și aromat al unei Brazilii in plină dezvoltare, va captiva cu siguranță mulți cititori. Vorbim de un clasic al literaturii braziliene care ar merita mult mai multă atenție din partea bibliofililor.
- Luni de fiere de Pascal Bruckner aduce o altă latură a dragostei – pasiunea fizică, care consolidează cuplul, dar în cele din urmă conduce la disoluția sa. Pasajele erotice sunt foarte explicite și de multe ori extreme, căci cei doi experimentează orice, așa că dacă nu vă place genul acesta de literatură pornografică puteți să o evitați.
- Pădurea norvegiană – Haruki Murakami e o poveste de dragoste destul de apăsătoare, pe care probabil mulți ați citit-o deja, în care Watanabe alege să devină prizonierul unei admirații din adolescență, în detrimentul unei povești de dragoste care pare ideală pentru oricine.
- Mătușa Julia și condeierul, inspirată din povestea de dragoste dintre Mario Vargas Llosa și mătușa sa reprezintă o recomandare excelentă pentru cei care iubesc literatura sud-americană și cărțile haioase. Povestirile radiofonice ale condeierului sunt extrem de savuroase.
- În O dragoste – Dino Buzzati, un celibatar de 50 de ani se îndrăgostește de o prostituată de 20, care ajunge să îl domine și îi transformă viața boemă într-un șir de gelozii și obsesii.
- Cei frumoși și blestemați – F. Scott Fitzgerald descrie povestea de iubire a unui cuplu care avea toate premisele în a fi unul fericit, destrămat însă de privațiunile pe care le aduce schimbarea stilului de viață adusă de lipsa banilor cu care erau atât de obișnuiți.
- În Jazz – Toni Morrison monotonia vieții de cuplu îl împinge pe un bărbat către aventura cu o adolescentă, poveste de iubire în care gelozia conduce la crimă. Pot conduce regretele la un nou început al cuplului sau povestea se repetă?
- Amantul japonez – Isabel Allende este o carte în care amiciția din copilărie deschide calea iubirii adolescentine și a unei pasiuni care durează toată viața.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu