Ce carti sa citesti in 2019

Mulți cititori ajung pe blog în căutarea unui top de cărți,  sau a celor mai bune cărți care merită citite, ceea ce înseamnă că oamenii iubesc literatura și sunt în căutarea de recomandări.
Mă bucură acest interes și încerc să recomand zece cărți care merită citite, dintre acelea despre care am vorbit aici. Încerc să fac o listă cât mai diversificată ca gen și voi prezenta un singur titlu al unui autor, ceea ce înseamnă că nu e un top în adevăratul sens al cuvântului. E o ocazie minunată de a sintetiza cumva recenziile, peste 150 pe blogul nstru de cărți.

LITERATURĂ CLASICĂ

Un veac de singurătate de Gabriel Garcia Marquez va fi iubită în special de fanii literaturii sud-americane cu al său realism magic.  O saga de familie – cinci generații de Buendias, urcarea și decăderea acesteia și a satului Macondo, printre fondatorii căruia s-a aflat, cam asta e pe scurt Un veac de singurătate. Fluentă, originală și scrisă cu mult farmec este unul dintre marile romane ale literaturii universale care poate place atât celor mai pretențioși cititori, dar și cei aflați în căutarea unei cărți relaxante în universul căreia să evadeze.
Ne mutăm puțin mai la nord cu La răsărit de Eden a lui John Steinbeck, pornită de la motivul biblic a lui Cain și Abel, regăsit nu doar o dată, ci de două ori în destinele a doi frați și a băieților unuia dintre ei, o carte pe care nu ar trebui să o ratezi.
Dostoievski nu ar trebui să rămână indiferent nimănui. Eu vă propun Idiotul, deși probabil majoritatea preferă Crimă și pedeapsă, dintre cele două titluri pe care le-am citit eu. Îmi propun să le citesc pe toate, dar sunt destul de voluminoase, iar pentru Dostoievski trebuie să ai timp, nu doar câteva zeci de minute zilnic.
1984 de George Orwell, o distopie extrem de cunoscută, prezintă o societate totalitară care are însă mai multe legături cu realitatea de cât ar putea să apară. Uimitor cum a putut întrevede un viitor care nu pare atât de utopic. Supunere a lui Michel Houellebecq e o carte despre o Franța islamică, un viitor care nu pare nici de data aceasta irealizabil.

CĂRȚI DE DRAGOSTE CARE MERITĂ CITITE

Am două recomandări și pentru amatorii de cărți de dragoste, cu mențiunea că nu avem nimic siropos aici, nici fluturași, nici trandafiri și nici cadouri cu fundițe roșii. Dragostea din ele e suferință, sentimentele în sine sunt idealizate, rămase la stadiul de aspirație: Muzeul inocenței de Orhan Pamuk și Rătăcirile fetei nesăbuite de Mario Vargas Llosa. Sunt doi dintre autorii mei favoriți, am scris despre mai multe titluri, dar rămânând fidel principiului o carte, un autor, cât mai multe genuri, pe acestea vi le recomand.
Dacă vreți ceva ficțiune istorică, vă propun Ultima împărăteasă de Anchee Min, Într-o noapte de iarnă – Simon Sebag Montefiore, Samarkhand – Amin Maalouf, care vă vor purta într-o minunată călătorie în timp de tot globul.
Am scris mai puțin despre cărțile polițiste și am citit doar câteva în ultima vreme, dintre care vă recomand seria Lizei Maarklund publicată la Editura Trei.
Cărțile erotice sunt bine reprezentate pe blog și am văzut că au mulți fani, care evident că nu ar trebui să rateze Luni de fiere – Pascal Bruckner, Regele Havanei – Pedro Juan Gutierezz, sau Femei – Charles Bukowski. Mi se pare mie sau nu se mai scriu cărți erotice bune? Văd numai titluri cu cătușe, gospodine pasionale sau virgine sado-masochiste.
Cărțile amuzante au mulți fani, am vorbit în articolul acela despre La drum cu mătușă-mea de Graham Greene și despre alte titluri la fel de atractive.
Găsiți pe blog multe alte cărți bune care merită citite, dar puteți începe cu aceste recomandări pentru toate gusturile. Ce părere aveți despre ele? Ce titluri ne propuneți voi?

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu