PREZENTARE
Fenomenul Pitesti face parte din colectia Istorie contemporana a editurii Humanitas. Evenimentele petrecute la inchisoarea din Pitesti in perioada 1949 -1952 merita un loc aparte in inspaimantatorul repertoriu al ororilor concentrationare ale veacului al XX-lea. Fenomenul Pitesti apartine aceluiasi registru, la care vine insa cu o trasatura specifica: utilizarea sistematica a torturarii detinutilor de catre alti detinuti. Ideea ii apartine pedagogului sovietic Makarenko (1888-1939), specialist in delincventa juvenila si partizan al reeducarii detinutilor tineri cu ajutorul detinutilor mai vechi, aflati pe calea cea buna, dar facand parte din aceeasi clasa de varsta.
„Virgil Ierunca povesteste una dintre cele mai cumplite experiente de dezumanizare pe care le-a cunoscut epoca noastra. Detinuti torturati cu un sadism de-a dreptul extravagant daca sadismul poate fi astfel, tortionarii lor impunandu-le sa tortureze la randul lor, ca sa li se conteste insasi calitatea de victime. In ultima faza a ciclului, nefericitii sunt constransi sa-si tortureze cei mai buni prieteni, ca dovada a convertirii lor launtrice.
Toata lumea a fost torturata, toata lumea a torturat. Cei morti acolo si cei care au supravietuit au fost privati pana si de propria lor nefericire. Virgil Ierunca a avut curajul sa intre in acest infern si sa-i devina istoric, pentru edificarea generatiilor viitoare.“ - Francois Furet
Produs publicat in 2016 de Humanitas
Data aparitiei: Iunie 2016
Colectia Istorie contemporana
Format: 130x200
Tip coperta: Brosata
Numar pagini: 96
Data aparitiei: Iunie 2016
Colectia Istorie contemporana
Format: 130x200
Tip coperta: Brosata
Numar pagini: 96
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu